New residence permit

Νέου τύπου άδεια διαμονής: 7+1 Μύθοι και Αλήθειες

Με το άρθρο 193 του Ν.5078/2023 θεσπίστηκε νέου τύπου άδεια διαμονής, τριετούς διάρκειας, η οποία χορηγείται σε πολίτες τρίτης χώρας, που κατοικούσαν στην Ελλάδα έως τις 30/11/2023, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και έχουν συμπληρώσει τρία έτη αδιάλειπτης διαμονής στη χώρα, προ της υποβολής της σχετικής αίτησης, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται έως τις 31/12/2024.

Λόγω του πολύ έντονου δημόσιου διαλόγου που προηγήθηκε της ψήφισης της σχετικής διάταξης, αλλά και της ευρύτητας της περιπτωσιολογίας των ωφελούμενων πολιτών τρίτης χώρας, έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι, που ανήκουν στη σφαίρα της παραφιλολογίας και της παραπληροφόρησης. Παρακάτω θα δούμε (και θα καταρρίψουμε) μερικούς από αυτούς.

 

Μύθος 1ος:
Η νέου τύπου άδεια διαμονής υποχρεώνει τον πολίτη τρίτης χώρας να παραμείνει για όλη τη διάρκεια της στον ίδιο εργοδότη.
Αλήθεια:
Ο εργοδότης που θα βεβαιώσει με υπεύθυνη δήλωση την πρόθεσή του να απασχολήσει τον πολίτη τρίτης χώρας κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης πρέπει να προβεί στην πρόσληψή του, αμέσως μετά τη χορήγηση της βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης. Μετά τη σύναψη της σύμβασης εργασίας με τον ίδιο εργοδότη και ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας για αυτήν, ο εργαζόμενος διατηρεί το δικαίωμά του να συνεχίσει την απασχόληση σε ίδιο ή σε άλλο εργοδότη.

 

Μύθος 2ος:
Η νέου τύπου άδεια διαμονής αφορά μόνο εργασία πλήρους απασχόλησης (8ωρη) ή προϋποθέτει συγκεκριμένης χρονικής ισχύος σύμβαση εργασίας.
Αλήθεια:
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο καθεστώς απασχόλησης ή στη χρονική διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Δεδομένου τούτου, υφίσταται η δυνατότητα σύμβασης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

 

Μύθος 3ος:
Για να υποβάλω αίτηση για τη χορήγηση της νέας άδειας διαμονής πρέπει να έχω συμπληρώσει τρία έτη πριν τις 30/11/2023.
Αλήθεια:
Προϋπόθεση είναι η αδιάλειπτη τριετής διαμονή στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 31/12/2024, οι πολίτες τρίτης χώρας που συμπληρώνουν τρία έτη έως αυτήν την ημερομηνία υπάγονται στις νέες διατάξεις.

 

Μύθος 4ος:
Με την άδεια διαμονής του άρθρου 193 του Ν.5078/2023 (ή τη βεβαίωση κατάθεσης) δεν μπορώ να ταξιδέψω στη χώρα καταγωγής μου.
Αλήθεια:
Η άδεια διαμονής νέου τύπου, όπως και η βεβαίωση κατάθεσης, όπως σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες άδειας διαμονής, δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να ταξιδέψει από και προς τη χώρα καταγωγής του. Επίσης, η άδεια διαμονής που θα εκδοθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Schengen Visa, για την πραγματοποίηση ταξιδιού στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, για τουριστικούς λόγους.

 

Μύθος 5ος:
Η νέου τύπου άδεια διαμονής, ισχύει μόνο για τρία έτη και δεν ανανεώνεται.
Αλήθεια:
Στο άρθρο 193 παρ. 7 του Ν. 5078/2023, ρητά προβλέπεται ότι κατά τη λήξη της άδειας διαμονής, υφίσταται η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας κατά τη λήξη της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

 

Μύθος 6ος:
Αν λάβω την άδεια διαμονής του άρθρου 193 του Ν.5078/2023, δεν μπορώ να ζητήσω την οικογενειακή επανένωση και να φέρω την οικογένειά μου στην Ελλάδα.
Αλήθεια:
Δεδομένου ότι δεν υφίσταται σχετική διατύπωση στο γράμμα του νόμου, εφαρμόζονται επί της παρούσης οι γενικές διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Υπό οποιοδήποτε καθεστώς άδειας διαμονής, βασική προϋπόθεση για την οικογενειακή επανένωση είναι η νόμιμη διαμονή του αιτούντος στη χώρα επί δύο τουλάχιστον έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Ως εκ τούτου, όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες άδειας διαμονής, μετά την παρέλευση δύο ετών νόμιμης συνεχούς διαμονής του πολίτη τρίτης χώρας στην Ελλάδα, και υπό την προϋπόθεση ότι η αιτούμενη άδεια διαμονής έχει ήδη εκδοθεί, έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την οικογενειακή επανένωση.

 

Μύθος 7ος:
Όποιος έχει την άδεια διαμονής νέου τύπου δεν μπορεί να πάρει ποτέ την Ελληνική Ιθαγένεια.
Αλήθεια:
Οι διατάξεις του άρθρου 193 του Ν.5078/2023 και του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας δεν περιλαμβάνουν κάποιον σχετικό περιορισμό. Σε κάθε περίπτωση βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης είναι η προηγούμενη πολυετής νόμιμη συνεχής διαμονή στην Ελλάδα, ως εκ τούτου οι κάτοχοι της νέας άδειας διαμονής, οι οποίοι ζούσαν στην Ελλάδα προηγουμένως χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, δεν έχουν ούτως ή άλλως τη δυνατότητα να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες πολίτες.

 

Μύθος 7+1:
Έχω καταθέσει αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Για να αιτηθώ τη χορήγηση της νέου τύπου άδειας διαμονής πρέπει να παραιτηθώ από την προηγούμενη αίτησή μου και να ξαναπληρώσω το παράβολο.
Αλήθεια:
Στο άρθρο 193 παρ. 10 του Ν.5078/2023, υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, σύμφωνα με την οποία υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του σχετικού αιτήματος, χωρίς την προηγούμενη παραίτηση, με τη χρήση του ήδη πληρωμένου παραβόλου.

 

Οι παραπάνω μύθοι και άλλοι, που δημιουργούνται καθημερινά, έχουν δημιουργήσει κλίμα φόβου και ανησυχίας σε πολλούς από τους ωφελούμενους. Η ελλιπής ενημέρωση, η ευκολία της πρόσβασης στην (εσφαλμένη) πληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα και η αναζήτηση νομικών υπηρεσιών από επαγγελματίες άλλων τομέων ή από ιδιώτες που δεν έχουν την απαραίτητη νομική κατάρτιση και όχι από δικηγόρο, ενέχει πραγματικούς κινδύνους και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

0
Feed